Ako vytvoriť domov pre zajačika


Zajačiky dobývajú čoraz viac sŕdc. Ich milá a hravá povaha, jemnučká a hustá srsť. Jednoduchá starostlivosť a kopa huňatej lásky v dome. Takto by sme mohli popísať zajaca. Patrí k najviac obľúbeným domácim miláčikom, hneď po psoch a mačkách. Pokým oni sú náročnejšie na chov a na čas, zajac je samostatnejší a menej náročný. Ak mu ale budete venovať svoju pozornosť, za odmenu vás zahrnie láskou a vtipnými momentami. Zajac potrebuje k svojmu životu voľnosť. V uzavretej klietke trpí, aj keď je priestranná. Stáva sa nervóznym a v niektorých prípadoch aj agresívnym. Ak mu ale dožičíme priestor, zahrnie nás pozornosťou, láskou a oddanosťou. Zajace sú nekonfliktné a mierumilovné zvieratká. Zbožňujú deti a deti milujú ich. 

mini loop

Pre vytvorenie vhodného prostredia pre interiérové zajace potrebujeme iba pár vecí. Zajačiky do interiéru, označované ako mini loop, zakrslé králiky alebo levíky, potrebujú priestor na inštalovanie toalety. Všeobecne platí, že zajace majú rýchlo zvládnuté hygienické návyky a svoju potrebu vykonávajú výhradne do svojej toalety. Ak ju pravidelne čistíme, zajko nezapácha – ako tvrdia niektorý neprajníci. Do toalety môžeme použiť napríklad podstieľku alebo pelety. Voda je dôležitá nielen pre nás ale aj pre zajace, nezabúdajme preto na napájačku alebo misku s vodou. Pre trávenie je potrebné mať každý deň pripravené seno.

zajace milujú spoločnosť

To môžeme dať do priestorov ohrádky alebo do senníka. Pre granulky alebo inú zmes obilovín budeme potrebovať misku. Najlepšie keramickú aby sa neprevrhla. Pre pohoďákov na štyroch labkách môžeme obstarať peliešok, kam radi chodia oddychovať. Zajace sú v skutočnosti labužníci. Milujú oddych a ležia v krkolomných polohách, ktoré sú často smiešne. Skrátka – nebudete sa na neho vedieť vynadívať. Nebude ale výnimkou, že budú chcieť s vami tráviť čas, preto je bežné skákanie a ležanie na sedačke, či vašich kolenách. K šťastnému životu teda zajko v interiéri potrebuje svoj priestor na toaletu, vodu, seno, misku na granulky, peliešok a čas, ktorý s vami môže stráviť. Je to nenáročné zvieratko, ktoré vám pozornosť a lásku vráti sto- násobne.